MUSICA

Ik ervaar het verschijnsel muziek als een wonder dat zich afspeelt tot in de diepste zielenroerselen van de mens. Het is de openbaring vanuit het licht, een wonder omdat klank niet van deze aarde is. Het mag elke keer weer opgeroepen worden in het nu. Het openbaart zich in vele klankvormen waar op de achtergrond de stilte een hoofdrol speelt.

Als kind al was ik verbijsterd als de plaatselijke harmonie voorbij liep. Mijn ervaring was dat ik werd opgetild naar een andere dimensie. Ik wilde er bij zijn, in zijn, de klank zijn! Ik voelde ik een absoluut verlangen naar leven in klank, een beklimming van het hemelse, tot in de oneindigheid. Een leven als oneindig lange toon, begeleid door de engelenschare met als enige ware wens ‘Vadertje God, wilt u mijn gids zijn in hemelse klanken’.

Muziek is voor mij wat je moeilijk kan omschrijven. Het is een wonder, een fontein waar een ieder zijn klankstuk uit kan beleven. Klank als leven is een geboorte die de eeuwigheid laat leven, vluchtig en toch zeer aanwezig. De klank gaat voorbij het woord omdat zijn vloeibaarheid ongekend is. Muziek is voor mij een abstracte vorm van innerlijk leven. De bezieling van muziek is voor mij als musicus-componist een van de diepste ervaringen op aarde. Het is liefde die altijd is, als water zo vloeibaar. Het laat zich oproepen in vele nuances en kleuren die de mensen raken. Het leeft in de harten van de wereld, als liefde die niet van deze aarde is.

Musicoloog/recensent Leo Samama: ‘De muziek van Adriaan Valk is als de componist: hij vertelt tastend, vragend, zoekend een verhaal. Hij stelt zich open voor de personen tot wie hij zich richt, even verbaasd over de schoonheid van de muziek als zijn gehoor. De saxofooncomposities (…) sterken mij in de gedachte dat zijn muziek de kracht heeft van een open wereld, waarin nog ruimte is voor dromerijen. Ik denk dat ik dat juist zo waardeer in deze muziek: dat rustgevend evenwicht tussen de eenvoud van het kind en de kunstigheid van de vertellende volwassene.’

Musicoloog Jos Leussink (KRO-radio): ‘Voor Adriaan Valk gaat het in muziek om expressie en beleving, om een besef van de mogelijke betekenissen van het leven, in klanken uitgedrukt. (…) Zijn muziek is dramatisch en van een grote intensiteit.’